Huolehdi hygieniasta – minimoi tautivaara

Koronavirustilanne on muuttunut maailmalla ja Euroopassa nopeasti. Lahden Gentai Ry suosittelee, että etenkin suurentuneilta koronariskialueilta palanneet matkailijat pitäisivät taukoa harjoituksista ainakin viikon ajan. Lajien ollessa lähikontaktilaji, katsomme asian tärkeäksi ehkäistäksemme mahdollista viruksen leviämistä.

Muutoinkin flunssa-, influenssa- ja noroviruskauden kuluessa olisi erityisen tärkeää huomioida hyvä sali/tatamihygienia. Tämä tarkoittaa huolellista käsien pesua saippualla ennen ja jälkeen harjoitusten sekä myös huolellista jalkojen pesua ennen tatamille tuloa. Mahdollisuuksien mukaan suositellaan harjoitusasujen pesua myös mahdollisimman useasti. Itsestään selvää on myös, että kipeänä ei tule harjoitella missään tilanteessa. Ensisijaisesti kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

’’THL:n tilannearvion mukaan koronaviruksen tartuntariski on suurentunut merkittävästi. Koronavirustartunta aiheuttaa tyypillisesti kuumetta, kuivaa yskää ja väsymystä, mutta voi ilmetä myös tavallisena flunssana. Suurin osa (80%) virustartunnan saaneista on lieväoireisia. Myös oireettomia tapauksia on kuvattu. Kiinassa sairastuneista noin 45 000 potilaasta vain 8 % oli 20-29 vuotiaita. Lapsilla ja nuorilla koronatartunnat ovat olleet hyvin harvinaisia. Vaikeaa sairautta on kuvattu ikääntyvillä ja jotakin perussairautta (esim. diabetes, verenpainetauti, syöpä) sairastavilla. Heille koronavirustartunta voi aiheuttaa keuhkokuumeen.’’ Koronavirukseen sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä ja hengenahdistus. Virustartunnan nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta voidaan estää viruksen leviämistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *